Każdy lokal gastronomiczny wymaga starannego przygotowania – najlepiej realizować swoje przedsięwzięcie punkt po punkcie. Zaplanuj wcześniej, jakie wyposażenie będzie niezbędne, bo restauracja czy bar oznaczają spore inwestycje, ale w różne sprzęty i akcesoria – poniżej przykładowe urządzenia, które warto posiadać. Są podstawą dobrej funkcjonalności większości lokali. Co warto wybrać?
Wyposażenie kuchni gastronomicznej – co może się przydać?
Robot kuchenny o wielu możliwościach
Wydajny i wykonany z solidnych materiałów robot kuchenny to ważny element wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego – m.in. restauracji, stołówki czy cukierni. Są to wszechstronne i wielofunkcyjne urządzenia – potrafią kroić i szatkować, a także m.in. mielić, rozgniatać, rozdrabniać, świetnie mieszać.
Kompletując wyposażenie kuchni gastronomicznej, warto o tym pamiętać, bo usprawnia i przyspiesza przygotowywanie wielu dań. Wybór sprzętów na rynku jest niezwykle szeroki – można znaleźć robota idealnego do danego lokalu i jego potrzeb, np. firmy cateringowej, restauracji, cukierni czy kawiarni.
Lampa owadobójcza – metoda na insekty
Lampy owadobójcze to problem w wielu lokalach gastronomicznych. Jest jednak na nie skuteczny sposób – lampy owadobójcze. Stanowią alternatywę dla środków owadobójczych i są najczęściej wybierane właśnie do lokali gastronomicznych. Lampa owadobójcza wabi owady za pomocą emitowanego światła UV, a następnie je zabija – giną rażone prądem. Do wyboru są różne modele i można wybrać właściwą lampę do potrzeb. Stosuje się w nich światło UV-A o dopuszczalnym promieniowaniu – lampy owadobójcze są bezpieczne dla ludzi.
Lampy grzewcze – zadbaj o komfort gości
Lampa owadobójcza to jeden z rodzajów lamp, które mogą znaleźć się na wyposażeniu lokalu gastronomicznego. Popularne są również lampy grzewcze, które zapewnią wydajną emisję fal ciepła i przydadzą się w chłodniejsze dni i wieczory – zapewniają większy komfort niż koce. Dzięki nim można dłużej korzystać z przestrzeni ogródka – zagwarantują ciepło, co oznacza, że można dłużej korzystać z przestrzeni zewnętrznej. Oznacza to również więcej gości już poza sezonem, a co za tym idzie – szansę na dodatkowy zysk.
Podstawowe wyposażenie lokalu gastronomicznego zależy od jego wielkości, charakteru i rodzaju – najlepiej przygotuj listę sprzętów i akcesoriów, które będą niezbędne. Wyposażenie kuchni gastronomicznej to inwestycja, ale jeśli będzie przemyślana, będzie też opłacalna – większość niezbędnych rzeczy można kupić w hurtowniach.